viernes, 17 de noviembre de 2017

FIJI

      FIYI
                     
HISTORIA
Els primers habitants de Fiji van arribar del Sud-est Asiàtic temps abans que fossin descobertes per exploradors europeus al segle XVII. No obstant això, no va ser fins al segle XIX que els europeus van venir a les illes a establir-se de forma permanent. Les illes es van sotmetre al control britànic com colònia en 1874. La independència va ser concedida en 1970, encara que la Reina Isabel II seguia regnant al país.
El 1987, després d'un cop d'Estat, es va promulgar la República, que es manté fins avui. Es va redactar una nova constitució, igualitària entre les dues grans ètnies del país, indis i els nadius fiyianos. Deu anys després, el 2000, George Speight nacionalista natiu va donar un cop d'estat que va ser contrarestat per un altre realitzat per Frank Bainimarama que va restaurar la normalitat democràtica imposant a Laisenia Qarase com a primer ministre.
El 4 de desembre de 2006, el comodor Bainimarama va dur a terme un cop d'estat contra Qarase. Bainimarama s'havia tornat contra el govern per la clemència amb la qual actuava Qarase davant els colpistes de Speight. Les tropes van envoltar la residència de Qarase, aïllant-de la resta de la capital. Homes armats van formar barricades per tota la capital, incloent els voltants de l'oficina de Qarase. Els soldats també van atacar comissaries i es van fer amb les armes de l'única unitat armada de la policia, a més de desarmar els guardaespatlles del propi Qarase. Bainimarama es va convertir així en el president de facto del país, imposant a Jona Senilagakali com a primer ministre. La situació es va calmar en part el 5 de gener de 2007 al tornar Bainimarama la presidència a Josefa Iloilo. Un dia després Iloilo nomenava al comodor primer ministre del país.
L'11 d'abril de 2009, Iloilo va nomenar a Frank Bainimarama com a primer ministre novament. Després de la designació, els mitjans de comunicació van ser notificats de l'entrada en vigència d'una Llei d'Excepció Pública, que atorga al Ministeri d'Informació la facultat d'examinar i prohibir qualsevol informació o publicació que pugui alterar l'ordre. L'1 de setembre de 2009, Fiji va ser suspès totalment de la Commonwealth, en negar-se a cedir davant les peticions de convocar eleccions en l'any 2010, que pel que ha expressat Bainimarama es durien a terme en 2014. A la fi de 2009 Iloilo va ser substituït com a president per Ratu Epeli Nailatikau. Després d'anys de retard, van ser realitzades eleccions democràtiques el 17 de setembre de 2014. El partit FijiPrimero de Bainimarama va guanyar amb el 59,2% dels vots, i l'elecció va ser considerada creïble pels observadors internacionals.


Actualment Fiji és un país lingüística i culturalment divers, al seu territori es parlen unes 10 llengües diferents, de les quals 8 d'elles són autòctones que daten del període precolonial. Les dues més utilitzades és l'anglès i l'hindi són llengües associades al període colonial.

GEOGRAFIA


Fiji és un grup d'illes volcàniques en el Pacífic Sud, situades a uns 4.450 km al sud-oest de Honolulu i a 1.770 km al nord de Nova Zelanda. Fiji està compost per 322 illes, al voltant d'un terç habitades, i 522 atols, formant un arxipèlag.


Les dues illes més importants són VitiLevu i VanuaLevu. Juntes concentren representen més del 80% de la població nacional. En VitiLevu estan la capital Suva, el mateix que Lautoka i Nadi, on es troba el principal aeroport internacional de Fiji. Concentra aproximadament dos terços de la població del país. En VanuaLevu, per la seva banda, les principals ciutats són Labasa i Savusavu.
Altres illes importants de Fiji són Taveuni i Kadavu, que constitueixen la tercera i quarta illa en grandària. Rotuma, per la seva banda, es troba a cinc-cents km al nord de l'arxipèlag. A causa de les seves particularitats socials, ja que comparteix elements culturals i lingüístics amb Samoa i Tonga, gaudeix d'un estatut d'autonomia. 
CLIMA: Els vents alisiosdel sud-est (març-novembre) solen portar un temps molt sec. La temporada de pluges va Desembre a abril. Els ciclons solen ocórrer entre novembre i abril, i són molt més freqüents de gener a febrer. Com a mitjana, sol haver uns ciclons per dècada. Les zones més risc de ser afectats pels ciclons són el grups d'illes del nord-oest.


MONEDA: El dòlar fiji és la moneda oficial de les illes Fiji. Fiji va fer servir el dòlar per primera vegada el 1867 i fins al 1873, en què fou substituït per la lliura esterlina arran de la colonització britànica. Aquests primers dòlars equivalien a un dòlar de plata dels Estats Units. El dòlar es va reintroduir el 1969 en substitució de la lliura de Fiji.

No hay comentarios:

Publicar un comentario